Friday, July 4, 2014

Nasi lemak ayam berempah. Dari mulut turun ke perut.


Seperti yang dirancang rancangkan, memang semalam daku nak memasak nasi lemak.. dan menjadi lah jugak perancangan ke arah itu. Nak tak nak pon memang kena masak jugak, sebab bahan bahan semuanya dah siap sedia di dalam magic fridge itu. Kalau nak masak yang lain, gasak lah kau nak pegi mencarik pulak kan.. Sebab kitaorang memang beli barang barang nak memasak setiap hujung minggu aje pon..

Jadi nasi lemak kali ni memang super special habis sebab dimakan bersama sama dengan ayam goreng berempah. Yeah, memang menjadi sangat ayam goreng ku itu. Sedap, juicy, rangup dan wangi. Lagi sikit aje dah nak sama dengan yang jual dekat masjid damansara itu. Heheheh. Aku kalah sikit aje ponnnn. HEH.


Taadaaaaaa. Ya Allah habis semuanya dikerjakan oleh kami berdua. Memang tersangat lah sedap untuk tekak kitaorang lah kan. Si husband awal awal dah cakap, nanti nak ayam goreng macam gini aje. Kalau tak nak masak lauk lain pon takpe dah. Amboi.

Bahan bahannya pon tak lah payah mana. Kalau sesiapa nak cuba amatlah dipersilakan. Resipi memikat suami namanya. Ewah. Memandai aje hang.

Bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas, serai. Perlu lah ditumbuk kasar. Itu lah rahsia kesedapannya.

1sb serbuk ketumbar, 1sb serbuk jintan putih + jintan manis, 1sb rempah daging, 1sb serbuk cili + kunyit, 1sb tepung jagung, garam secukup rasa, daku tambah 1sb serbuk Knorr, 1 biji telur, daun kari dan juga daun limau purut.. Yang ini semua digaul sekali dengan ayam tadi dan perlu diperap sekurang kurangnya sejam. Tapi lagi lama lagi sedap.

Senangkan...tau tau aje dah siap semua.

Lepas tu buleh lah digoreng dengan api yang sederhana, sebab serdak serdak yang keluar dari bahan tadi akan cepat garing, bila dah nampak garing buleh diangkat dan terukan menggoreng ayam lagi. Daku goreng dua kali untuk 7-8 ketul ayam tu.



Sambal tumis untuk dimakan dengan nasik lemak jugak mestilah tidak dilupakan. Apa lah ertinya nasik lemak sedap, kalau sambal tumis kurengggg power nye kan. Memandangkan bulan puasa, jadik nak memasak lebih menu memang rasa berkira kira sangat nak duduk lama kat kitchen tu. Hahaha. 

Memula ingat nak goreng sotong kunyit, dan udang dibuat sambal, tapi terus tukar rancangan sebab nanti petang nak goreng ayam lagi. Ayam goreng berempah nih sedap dimakan panas panas, jadik takkan nak goreng awal pulak kan. Maka, daku campurkan aje sotong dengan udang tadi untuk dijadikan sambal tumis. Senang kerjaku, sedap pulak tu. Bertambah manis dan lemak aje rasa sambal tumis ku. Cholesterol juga berlipat kali ganda lah jawabnye kaaannnnn. T________T


Kalau makan nasik lemak, mesti nak rebus telur lembik lembik begitu. Kesedapan dia memang payah nak dijelaskan di sini, melainkan kena menikmatinya sendiri. Nyumm nyumm. HEHE.

Sahur tadi cicah roti dengan milo aje laa. Sebab masih dihantui kekenyangan nasik lemak ku itu. Itu lah yang dikatakan lemak dari mulut turun ke perut. Entah dah berapa lapis lah gamaknye yer dak... *Pheww* 


Hari nih chicken biryani lah kiter :))


Selamat berpuasa semua!

6 comments:

  1. lapar terus akak tgk nasi lemak awak ni sash...heheheh :-P telur lembut gitu memang yummeh!!!

    ReplyDelete
  2. Sedapp kan kak makan lembik mcm gitu, gaul dgn nasik letak sambal sikit.. Perghh. Hehehe :P

    ReplyDelete
  3. peerrgghhh... menjejes ayaq liuq tengok nasi lemak kak sash ni. betul2 memikat suami ni. heheh nanti chicken briyani jgn lupa tampal menuu errhh.:)

    ReplyDelete
  4. Hahaha, biryani akan dimasukkan dlm entry minggu depan, sbb weekend beloger sibok berfoya foya. Cepat gi try recipe memikat suami iteww..lol

    ReplyDelete
  5. u pakai beras apa sash? pjg2, nampak sedap!

    ReplyDelete