Monday, June 30, 2014

Menu berbuka pertama Ramadan ini



Sehari sebelum mula bersahur, dah mula siapkan sweedish meatball ni. Banyak bijik jugak dapat, kali ni gunakan lamb minced meat sebab tu color dia cerah sikit, dah berlipat ganda lagi sooodappp. Hehe. Disebabkan masa tu baru lepas kemas kemas rumah, maka malas lah nak menggoreng, jadik i baked aje. Senang cerita kan... lagipon malas nak berpanas panas kat dapur biler dah malam. 

Lebih kurang 150c dalam 20 minit, Siap! Tak nak lama lama sangat nanti dia akan jadi terlampau kering, sebab kita nak letakkan dalam freezer pulak, akan bertambah lah kering kontang. Jadi agak agak tak sampai setengah jam dah buleh angkat. 



Sedap I tell you! Nyum. Nyummm. Tak payah dah susah susah nak pegi beratur panjang panjang kat Ikea bulan puasa cam gini.


Bila dah sejuk, buleh masukkan dalam freezer. Sahur nanti panaskan aje, senang kerja i di pagi pagi buta kelak. Nak makan bersama nasi pon buleh, roti pon okay jugak, nak ratah acam gitu aje pon sedap belaka. Buleh juga dihidangkan waktu berbuka nanti, harap harap tahan lah seminggu dua kan. HEH.

Sahur pertama kami, adelah yang paling simple giler. Butter fried rice bersama telor dan meatballs. Layaaaan walaupon pukul 4.45 pagi. Ha ha ha. 

Pagi tu tak minum nescafe, jadik dia ala ala fening la sikit seharian, nak minum waktu berbuka pulak kang terbeliak mata aku tak buleh tido malam. Dua tiga hari harapnya okay lah tu. Takkan nak minum susu pulak kan.. eeeEE tidak lah jawabnye. Susu kambing pon jenuh berair mata nak teguk.

Iftar pertama kami pada Ramadan tahun ini :)



Nasi tomato hujan panas ribut taufan ape ntah nama dia, nama tu tercetus sebab KL hujan tak semena mena kelmarin. Hmm wangi nya sambil masak sambil cakap dalam hati aje lah. Hihihi. Dimakan bersama rendang pedas ayam, udang goreng kunyit, cucumber raita, eh eh agar agar pon ade jugak. First time masak agar agar merah sendiri tau. Not bad. Not nad :D

Ade sebelah lagi, hari ni pon kena paksa makan agar agar le jugak. Ha ha. Tidak dilupakan sirap selasih, kurma medjool yang besar gabak, manis dan sangat sedap itu. Dan Yakult adelah wajib juga untuk diriku. Simple aje kitaorang makan berdua. Alhamdulillah rezeki pertama Ramadan kami. 


Malam sebelum tido macam lapar lagi, sebab masa berbuka tu makan nasik sikit aje.. yer lah sebab takut nak bagi kejutan kat perut kan dah seharian tak makan. Lagipon nanti nak solat pon berat lain macam aje kau rasa badan. Jadik makan sikit sikit dulu, lepas tu buleh sambung lagi. Itu lah kenikmatan kalau berbuka kat rumah kan. 


Sempat jugak pegi bertarawikh pertama hari Sabtu di masjid wilayah. Petang tu pegi ronda ronda klcc, sampai rumah dah nak dekat maghrib, nasib baik sempat siap siap semua. Kitaorang keluar rumah awal jugak, dalam pukul 8.15 bila sampai pon dah penuh dan ramai sangat. 

Lepas solat, singgah minum minum dekat port wajib, mana lagi Pelita la.. tak pon Bestari. Kering tekak uolss.. Itu aje lah modei nyee. Nak jugak merayap ;)

Hari nih nak masak qeema lah. Si suami tadi cakap, kalau rajin suruh daku buat puding suji. Macam lah bini dia nih pandai sangat, mentang mentang dia tengok agar agar kelmarin menjadi, dah macam macam yer nak makan. Hmmm baiklah saya cuba :)

2 comments:

  1. boleh share tak resepi swedish meatball tu..tq

    ReplyDelete
  2. Hi Cik Puan Tipah, i gunakan recipe di sini http://www.taste.com.au/recipes/27031/swedish+meatballs

    ReplyDelete