Thursday, June 5, 2014

Penang Darul Makan



Ke hadapan diet. Kita putus sekarang!


Salah satu faktor daku tergedik gedik sangat nak balik penang adelah sebab sekarang tengah musiam durian. He he.

Lagipon kalau kat sini kitaorang makan dengan pulut lemak. Kalau kat KL mana lah aku tau nak masak pulut bagai nih. Paling kurang pon, kitaorang pegi beli durian dekat Jusco sebab dah siap kupas. Si husband pulak memang tak reti makan begini. Ibubapa pon kurang jugak sebab masing masing berpantang bagai atas faktor usia..HAHA.  Rugi nyaaaa laaahaiii.

Makan begitu aje pon sedap, tapi kalau nak kesedapan yang berganda dua, harus lah dimakan bersama pulut. Perghhhh mantopppp! 

Kukus pulut lemak macam biasa, lepas tu didihkan santan. Letak durian, sedikit gula sebab nak bagi extra kesedapan lemak dia.. hahahaha, lepas tu tunggu ape lagi, gaulkan semua.. ngaappp! 

Ni menu makan petang kitaorang tadi :) Jangan la kau nak suruh daku kira calories bagai yer, terus I cemas tak semena mena dah nih.. 


Tengahari tadi mom masak, so tak payah lah nak melilau sana sini pegi carik makanan. Esok esok kita buleh mulakan aktiti jjcm itu yer, jangan risau sebab baaaaaanyak lagi masa untuk kau membina badan dengan jayanya.

Menu hari nih memang special. Sebab cadangan dan idea semuanya datang dari daku. HEH.

1. Ketam masak lemak cili padi extra pedaasssss. Pedas adelah menjadi kewajipan. Daku pernah terbaca kat belog kalau masa 2ww memang tak elok makan pedas pedas sangat yer? Kalau buleh nak elakkan terus. Matiklaaaa begitu. 

2. Sambal tumis udang dengan terung pipit. Sedap ooih. Dekat seploh taun tak pernah makan terung tu. Ha ha ha. Ini semua penangan teringin punya pasal :)

3. Ikan cencaru belah belakang dengan cili dan bawang garing. Amboii nama dia. Inipon memang tahap bapak punya teringin. Sumpah aku tak pandai buat sendiri kalau kat rumah begini. Nak potong ikan tu pon failed uolss. Kesian tak?

4. Sambal belacan, ulam timun, nenas, taugeh mentah, dan pucuk cabang tiga. Nih memang tanya dengan mom takdi nama ulam tu, sebab yang aku kenal hanyalah timun dan nenas. Hahahaha. 

5. Sup siput lala. Sedaaap sangat. Semalam beli kat pasar malam seberang jaya. Sekilo RM4 aje. Ape lagi terus datang idea nak buat sup lepas tu buleh ratah bermangkuk mangkuk tanpa segan silu.

6. Taugeh goreng sos tiram dengan tofu. Ni makanan wajib dad. Dia memang pemakan tegar sayur ni. Selang sehari mesti mom masak.


Takdenya makna nak diet bila mom masak. Nasib baik pakai beras ponni, jadi kurang lah rasa bersalah sangat. Malam nanti, mungkin nak ratah ratah lauk aje lah.. dah tak nak makan nasik. Harap harap tak tergugat keinginan dan kewarasan fikiran nanti.



Keropok leko Losong Tgganu. Memang sempoi habis, lepas makan nasik cicah nih pulak. Nasib baik kecik kecik comel aje, ranggup tak liat langsung. Banyak jugak mom beli dekat kawan dia, sebab tau anakanda ni memang pemakan segala keropok bagai. Siap simpan extra habuan nak bawak balik KL nanti jugak. Nyumm!


Kalau ikutkan hati nak aje aku tido hahahaha sebab perot dah kenyang, kerja pon takde, ape lagi yang buleh dibuat kan? Sebab tu ku gagahi diri siapkan entry ni jugak.. Nampak lah sedikit produktiviti di situ.


Ape tema baju raya tahun nih? Hijau, biru, merah? Ha ha ha. Okay tiba tiba sangat. Pi lah tidoq. Esok kita bincang dengan tenang.


5 comments:

  1. wah...meriah sungguh pesta makan di penang ni... kalo akak pon, tentu akan clash dgn diet... balik KL baru rujuk. heheheheh ;-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang meriah kak nina sbb mom masak.. nnt balik kl tak selera dah nk makan masakan sendiri.. lgpon malas nk masak banyak banyak.. makan berdua aje kan. Hehehe.

      Delete
  2. Your dad mcm I, suka tauge, hubby kata maintenance makanan I mmg rendah (walaupun yg lain tinggi, hahah).
    Btw, kami berdua nak ke Penang 16hb ni, dia ada meeting, malam tu nak merayau cari nasi kandar. Apa dan kat mana kedai nasi kandar yg famous sedap tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doc, yg paling sedap u kena try nasi kandar Beratur. Klu mai pg hukum dia Wajib cuba. Hahahah. :P sebelah aje dgn masjid kapitan. Dia bukak pkl 10pm.. tapi eloknya dlm pkl 9.30 gitu u dah patut ada sana sbb ramai yg akan beratur awal. Klu siang orang lain yg bukak di tempat yg sama tapi tak sedap. Suruh en hubby u yg beratur sbb nnt susah carik tempat duduk sbb cepat penuh. Klu u rasa tak selesa, tapau aje mkn kat hotel. Lagi sempoi. Heheheh. Antara yg patut cuba, daging msk hitam, ayam goreng mmg best giler, letak terung/bendi goreng, kari udang pon sedap.. kuah campur. Semuanya lah sedap belaka. Ha ha. Tapi klu u tak kuat pedas/kari jangan letak kuah 'banjir' sangat ye :)) oh jangan lupa cili hijau sekali. Diakhiri dengan ice coke lepas tu. Perghhh! ;)

      Delete