Tuesday, January 17, 2012

Kebabs paling sedap di dunia



Ha ha ha tajuk entry memang mengundang padah. Bajet hebat tak mahu kalah sape lagi kan?

Halo semua!

Cik puan chef kembali lagi. Yo yo yo. Seminggu sakit tonsils, demam, ulcer kiri kanan memang sungguh mencabar diri sendiri mahupun suami. Thank u suami sebab jaga i siang malam. Tapi dia cakap macam best gile masa tu sebab bila kena ulcer i tak buleh cakap langsung ( sebab terlampau sakit ). Jadi, ape lagi bersenang lenang lah dia berparty menyepahkan sana sini dengan hati yang besar. Amboi banyak cantik.

Okay itu cerita minggu lepas. Takde kena mengena dengan entry. Dah engkau menceceh macam karangan budak sekolah apesal pulak?

Hari nih nak ajar menu lama tapi baru tau sedap. Nak ajar? Buleh percaya ke recipe dia nih? Ha ha ha. Hey tak kenal maka tak cinta hokek. Kalau setakat rebus maggi tak main lah masuk entry. Hahahahaha. Penampar nak?

Shami Kebabs ( sham means evening dalam bahasa hindi. mungkin dia nak maksudkan di sini kebabs yang sedap di petang hari..maybe? ) recipe mom in law saya.

Minced meat - kalau malas pegi wet market, kat carrefour pun banyak.
Yellow lentils
Onion - medium size sudah
Chili powder - 1 tablespoon
Kebab Masala powder - 1 tablespoon
Green chili, corriander - agak agak kalau nak pedas lebihkan aje.
Lemond juice - 2 teaspoon
Egg - 1
Salt- according to taste

Rebus semua ingredients tadi, kecuali telur, corriander dan lemond juice dengan 3-4 cawan air mutlak. Ha ha. Boleh tambah air lagi, tertakluk pada keadaan. Jangan ragu ragu.
.
Pastikan bahan rebusan nih masak sehingga air betul betul kering. Kalau tak masak tambah air, kalau dah masak, masaklah sampai kering. Ade paham?

Blend mixture tadi. Masukkan telur, corriander dan lemond juice. Hmmm.. gile wangi masa nih!


Suka hati nak shape kan kebabs nih macam mana. Saya buat cengini aje. Janji senang masuk mulut dan ngappp! Buat banyak banyak simpan dalam freezer.

Goreng dengan minyak yang betul betul panas. Kalau tidak memang hancur lah kebabs engkau labu..


Boleh dicicah dengan mint chutney/mint sauce ini. Nak buat camner? Yang ini lagi lagi lah senang aje. Sambil gelek gerudi aje, tau tau dah siap.

Mint chutney

Green chili
Corriander
Mint- kalau takde memang sia sia aje kau hadap recipe nih.
Salt, black pepper - according to taste masing masing
1 cup of yogurt- wajib!

Put all the ingredients kecuali yogurt, grind sampai sebati, masukkan yogurt and mix nicely. Letak fridge dulu lagi nyaman, lepas tu cicah dengan kebabs tadi. Mak aiih terbaik nokz!


Tapi si Sabariah ini tetap mahukan nasi tak kira masa..


No comments:

Post a Comment