Tuesday, January 22, 2013

My Tuesday


Bila dah rajin masuk belog sendiri sejak dua menjak, maka benda sikit pon sibok nak jadik bahan uolss.

Hari ini termasak lagi, sebab sang suami ade late meeting maka sia sia jugak kalau makan ke luar, kang tak sempat sempat aku nak melencong ke lain dah kena heret balik. Takpe, bermula Thursday nanti dapur sudah akan melabuhkan tirai. Hew hew hew. Laaayannn!

Bila selak selak magic fridge ade terjumpe fish, ade jugak left over frozen beef dan serba sikit sayuran. Termenung kejap depan tu sambil otak ligat berpikir sebab tak rancang nak masak pon hari ni.



Dalam takde perancangan begitu, maka terhasil lah fish soup ala wifey. Senang aje, recipe cipta reka sendiri. Aku letak cili padi banyak banyak, pastu bawang putih pon banyak jugak, bawang merah beberapa ulas. Kisar semua sekali. Potong serai halus halus, bunga kantan pon potong kecik molek. Pastu tak sangka terjumpa daun kesum jugak dalam magic fridge aku. Macam pelik kot. Tapi buleh la, campak jugak sikit kasi dia wangi.

Pastu tambah air mutlak. Ha ha. I sengaja buat pekat sikit soup ni baru rasa dia punye rencah bila makan dengan nasik. Dan yang penting jangan lupa sedikit perahan limau nipis dan fish oil. Rasa dia adelah sedikit pedas, manis, dan masam masam kat hujung.

Oh yea jangan lupa goreng dulu ikan tu supaya tak hancur dalam soup nanti. Pastuh makan dengan nasik panas panas :)

I ade masak jugak daging goreng kunyit dengan kacang panjang. Saje nak habiskan stok kacang nih sebab ade separuh aje lagi. Kira cun cun lah dengan daging tu. Ini tak pedas sangat, perap daging dengan kunyit dan sedikit rempah korma, pastu goreng dengan bawang putih. Tadaaa, siap!


Dan kangkong goreng belarrcchh. Hahahahaha. Belacan laa ape ke susah sangat nak sebutnya. Ini memang kaw kaw punye belacan, bila goreng tadik dan berbau satu rumah sampai ke balcony. Yeah, aku adelah pemakan makanan melayu yang tegar. Mai la ape pon kat depan mata, makanan begini jugak sentiasa di jiwa raga. 

Yang tak bestnya takde telor dadar bawang. Jahat punye cholesterol, saje nak permainkan perasaan I lettew..

6 comments:

  1. amboi dlm tk merancang masak tu,noohhh menu lazat....

    ReplyDelete
  2. Tu la angah, ni pon naseb baik ade saki baki makanan dlm fridge. Kalau tak, nasik kandaq pelita la jawab dia :D

    ReplyDelete
  3. Hahaha....ni kalo mmg plan sure lagik dasat kehebatan lauknyer :-)

    ReplyDelete
  4. Ahkak! Tolong tutup mata yea. Satgi kalut kalories mencanak naik pulak kan. Ha ha ha

    ReplyDelete
  5. Heeeyyyy...baru tengok lauk kak sash pun kolestrol saya dah naik.. Belum makan lagi... Hahah

    ReplyDelete