Tuesday, February 25, 2014

Kari sotong in the house



I am far from perfect. Are you?

Dah lah rabun, (nasib baik braces dah bukak) nampak tak kesan kesan jerawat menggila hari tu. Ada jugak saki baki dia lagi dok berpeleseran kat dagu. Gampppp betui. Aku syak hormon tak berape nak elok kot lately. Hehehehe. Pepandai aje lah hang. Jadi aku amik vitamin E demi pemulihan abadi. Harap harap okay lah kan.

Sebab faktor memakan makanan manis yang keterlaluan jugak kot. Tetiap petang mesti kena cari cake ke donut ke kalau dapat kueh muih manis tradisi.. laaaagiii lah aku suka. Weekend hari tu pegi check kerabunan ku jugak sebab nak buat glasses baru. Nasib baik tak seteruk yang disangka.


Maka, pagi takdi bangun dan bersemangat nak masak kari sotong. Okay takde kena mengena dengan statement yang atas sebelum nih. Hahahaa. Aparar.


Sepanjang perkahwinan kami ini pertama kali aku masak kari sotong. Aku suruh hubs teka menu hari ni. Jenis muka takde perasaan pagi pagi, dia cakap mesti aku nak masak ayam goreng dengan sayur. Hahahaa. 

Amboi amboi. Mentang mentang lah aku selalu goreng ayam, sedap sedap aje dia tuduh aku begitu. Malas nak bagitau dia awal awal sebab dia nih bukan pemakan sotong yang tegar. Kang terus tak buleh focus kat tempat keje pulak kan. HEH.

Guna rempah sotong/udang. Kalau takde mom cakap buleh guna rempah kari ikan jugak. Gigihlah aku mencari hari tu. Kena tambah serbuk cili sikit sebab jenama ( wah jenama bagai.. macam nak beli handbag pulak kot) rempah tu nanti selalunya kurang pedas dan agak kuning.

Bahan bahan nak kisar dan tumis macam biasa ajerrr.


Bila dah siap kisar, sebatikan dengan rempah dan masukkan sedikit air. Biarkan mereka beramah mesra kejap. Jangan kaco. 


Tumis bahan dalam bekas biru takdi tu dulu. Biar garing sampai kau terbersin baru masukkan bahan kisar dan rempah. Faham ke tidak? Ekekekek.. bajet ade orang nak ikut recipe kau lettew...Kesian tak? LOL

Biar rempah sampai betul betul masak, pecah minyak dan masukkan air serta perasa semua. Kalau nak kuah lebih masukkan lah lebih air..Aku suka sedang sedang aje, pastu nak pekat sikit sebab sedap kalau cicah dengan roti canai. Oh yeah aku punya versi kari sotong ni takde nak letak santan ye. Ni penang style mari punya. Ha ha ha

Bila kuah dah hampir masak dan mendidih, masukkan sedikit air asam jawa. Tak payah susah payah kau nak pegi genyeh asam bagai, guna paste adabi aje. Setengah sudu teh, tambah setengah cawan air. Lepas tu baru masukkan sotong. Jangan masukkan awal awal macam buat kari ayam tu, kang dia jadi liat nak mampss. 

Lebih kurang 5-6 minit aje dah cukup masak dah. Baru lembut dan sedap lain macam bila makan.


Nampak tak nampak tak kari sotong saya yang terbest dalam dunia. Hahahaha. Pedas, rasa manis manis sotong tu memang buleh bawak bertambah dua pinggan easily. Matiii laaaa. 

Kalau tak nak letak ubi, buleh jugak letak kacang panjang ke, bendi ke, terung pun buleh jugak.. Ikut lah apa yang ada dalam rumah masing masing. Kalau kosong aje dah togel pulak kari kau nanti. HEH.


Sayur kobis tumis air. Fishball pon ada jugak. Blurp blurrp blurrpp.




Ni weekend lepas sebab teringin nak makan chicken chipotle tak semena mena. Lepas makan pegi cari glasses pulak. Esoknya baru beli groceries macam mak mak orang. HEH. 

2 comments:

  1. Wah...entry resepi siap gambar step by step! bravo! Akak pun x penah buat kari sotong..

    ReplyDelete