Wednesday, June 27, 2012

Sawadee ka ececeh!


Laa baru hari Rabu rupenye. Apesal lambat pulak rasa. Oh patut lah, sebab dah tiga hari berturut turut aku kena memasak dan mengemas rumahtangga. Semalam lepas Maghrib aje dah tersadai, padahal kemarin aku masak sambal tumis telor, pastuh grilled chicken dengan potato aje. Senang keje sangat, sebab kemarin sibuk mengemas our third room yang konon kononnye nak dijadikan mini library, so bila mood membaca datang masing masing kena masuk bilik tu aje. Hahahahaa. Disiplin tu disiplin. Tengok lah lama mana  nak bertahan.

Bila tengok bini dah tersadai macam baru lepas balik dari ladang, The Other Half cakap, 'hon, u must be very tired. Let's eat outside tmrw okay? No need to cook' Macam nak lompat aje aku dengar perkataan tak payah masak. Terus rasa sihat walafiat. Sejuk hati sepanjang zaman nokz. Ha ha ha. Tapi sebab dah janji dengan diri sendiri, paling koman pon aku nak masak jugak sampai Rabu, lepas tuh kitchen buleh ditutup sehingga diberitahu kelak lah jawabnye. Lagipon, Jumaat parents dah nak datang, so memang makan luar aje lah nanti. Senang kan hidup kalau macam nih selalu. Hahahahaaa.. Kalau dah pemalas, carik alasan aje lah nak mengelat kan..

So sebagai penutup perbuatan masak memasak untuk minggu ini, i pon masaklah tomyam kung sebagai lunch, dinner, supper dan breakfast untuk esok hari. Lunch makan dengan nasik, dinner makan dengan mee, supper hirup sup aje, breakfast cicah roti..okay lah tu kan. Ha ha ha

Foto cilok dari Instagram cik puan besaq

Tomyam paste nih BFF saya belikan masa dia balik kampung. Jauh kan kampung dia :) Untung lah aku dapat BFF pon orang jejauh macam nih. Dah lama nak try masak, paste dia sangat fresh, merah terserlah mak ngah.. dan yang paling penting halal. Cuma perlu tambah bahan mentah yang diingini, dan perkakas tomyam yang seangkatan dengannye. Dah cukup masam dan pedas jugak, tapi biaselah aku ini kuat pedas, kalau tak tambah cili padi tuh rasa macam tak cukup malatopsss pulak nanti.


Taaadaaaa.. Tom Yam Kung Campur. Senang, sedap dan sambil joget lagu Jessie J pun buleh siap macam takde ape hal langsung. Dalam Tom Yam Kung ini, i letak isi ayam banyak banyak, udang, sotong, crab meat, mushroom, carrot, baby corn dan tomato. Bahan bahan mentah adelah terpulang kepada selera tekak masing masing lah. Paling penting, ia adelah sangat masam dan pedas, sampai bila makan pun engkau akan kelihatan  macam tengah berperang. Baru puas hati, terasa masam pedas manis seafood bagai semua cukup macam gitu kan. Ayat macam mak mak orang lah pulak.

Ade extra daging ayam, kalau simpan lama lama pon dah tak fresh nanti, i pon buat goreng kunyit untuk The Other Half. Dia suka ratah cengitu. Memang sedap. Tak payah masuk rempah ape ape pon, tumeric dan garam aje, pastu biarkan selama 15-20mins sampai sebati dan goreng. Makan dengan nasik panas panas pon jadik kalau macam ni.


Pastuh bila dah kenyang kenyang begini, sang suami pulak bekerja dari rumah hari nih, buleh lah rehat rehatkan diri kejap, sembang sembang apa yang patut, contohnye seperti short getaway sebelum puasa ke nanti? Hahahahahaa.. Mari kita cuba naseb..

Till then ;)

-Sash-

1 comment:

  1. Sgt setuju... ayat "Malam ni tak yah masak, kita makan luar" tu rasa macam pengumuman raya jer di telinga i ni... heheheheh :-D

    ReplyDelete