Sebagai tanda kenangan, beli jugak seketul charm ni sempena 4th July. Selamat hari merdeka orang Amerika :D
Itupon sebab tengah murah. Kitaorang pegi Katy weekend lepas. Best sesangat. Dari pagi melilau, sampai nak dekat berbuka baru sampai rumah. Dia punya letih jangan cakap lah kan. Sampai aje, memang tersadai teruk dibuatnya. Sempat tapau burger untuk berbuka, balik terasa nak makan nasik lagi sebab tenaga dikerah dengan banyak, jadik memang kena jugak makan nasik walaupon dengan lauk daging goreng dan telor dadar aje.
Tapi rasa sangat berbaloi, dari beg tangan, pinggan mangkuk dan periuk belanga semuanya aku angkut hari tu. HAHAHA. Bakal bersambung di entry akan datang *tiuprambutskit*
Minggu lepas jugak, dengan rajinnye telah memasak nasi daging utara bersama air asam untuk berbuka puasa. Memang tersangat cantik kejadian nasi daging ku kali ini beserta kelembutan dagingnya memang menawan tekak masing masing yang memakan. Masa tengah masak pon dah seploh kali asyik telan airlior aje. Terpacak pukul 8.30 malam terus kami menghadap nasik kauuu. Layan pulak nescafe panas lepas tu, perghhhh heaven sangat I tell you..
Nasi daging utara resepi ibunda memang menambat selera berbuka kami setiap kali bulan puasa.
Satu periuk penuh nasi daging dimasak dengan penuh kasih dan sayang gituuu. Dari berbuka sampai ke sahur lah kami tibai nasi. Walaupon bangun sahur, tetap gigih meratah daging dengan ayaq asam. Berselera betul kalau dapat makan nasi begini hari hari. Menu yang menjadi kesukaan seisi keluarga, terutamanya kalau dimasak sendiri oleh emak di hari raya. Kalau hari tak raya pon ku senantiasa suka aje.. LOL
Sebab takde pressure cooker, memang gigih lah aku merebus daging hari tu dekat sejam. Tak susah mana pon, sambil menunggu daging empuk buleh la bermain facebook bersama rakan taulan kejap sambil mendengar lagu raya mentusuk kalbu..
Ambik air rebusan daging separuh untuk dimasak bersama nasi, dan separuh lagi saki baki tulangnye ku buat sup sahaja. Kalau ikutkan nasi daging ni boleh juga dimakan dengan dalca sayur. Tapi akibat malas nak berlengas lama lama di dapur, kita makan aje dengan sup dan dicicah air asam. Sempoi habis. Bertambah sorang dua pinggan. Syukur Alhamdulillah..kenyang menjilat jari jemari..
Nampak macam susah aje memasak menu ni kan, nak nak di bulan puasa, tapi hakikatnya sangat senang dan sedap pula dimakan. Yang penting rasa puas bila masak sendiri, kesedapan dan kebersihan lebih terjamin. Lagipon kalau bulan puasa perut memang sedikit sensitive jadinye, tersilap sikit pon senang aje meragam..
Air asam kali ini memang sengaja ku lebihkan cili dan belacan, sampai terbersin bersin dibuatnya masa membakar belacan tempoh hari, risau kalau satu apartment buleh bau bersama sama pencemaran udara ke apa pulak. Gasak kau lah kan. Janji perot kami kenyang. HEHE
Lepas siap sedia memasak semuanya, bertabah lah menunggu waktu berbuka pula. Tak senang duduk si suami itu di pejabat bila ku hantarkan foto di atas. Yang di rumah pon, apa lah kurangnya..
Setiap minggu tanpa jemu tetap menjalankan aktiviti membeli groceries. Maklumlah buleh dikatakan sepanjang Ramadan kitaorang memang selalu makan di rumah, kadang kadang aje hujung minggu berpeluang berbuka di luar. Lagipon sekarang dah makin banyak pilihan supermarket yang kitaorang pegi, jadik nak mencari barang dapur tak menjadi masalah besar sangat.
Melainkan kalau kau tiba tiba nak makan masak lemak cili padi siput sedut belimbing buluh acar limau bagai itu memang payah lah yer dak ( sedaaaaap tuh )
Husband memang tak cerewet langsung kalau pasal makan, yang banyak songeh adalah bini nya. HAHA.
Bak kata si suami, dari tak ada langsung atau kena makan roti hari hari, ini dah dikira besar rahmatnya. Setiap hari dapat makan nasi, ada lauk pauk.. ada sayur di meja makan, ape lagi memang kau patut bersyukur dah :)
Baik lah. Jom masak mi hailam pulak untuk berbuka jap lagi. 4 jam lagi hoih.
ala2 masak nasik ayam eh dik nasi daging ni? guna rebusan daging... cer bagik resepi air asam...apasal rupa lain dr air asam akak... heheheh :-P
ReplyDeleteYea kak nina, macam nasi ayam, lepas tumis masukkan beras & air daging. Sedikit tomato soup, itu paling penting :))
ReplyDeleteAir asam
Kisar tomato, cili merah, cili padi, belacan, garam & gula secukup rasa dan sedikit sos tomato. Potong nipis bawang, tomato dan campur dengan bahan kisar. Sedikit air asam jawa ikut kepekatan yg kita nak.. Senang aje :)
ya Allah..bestnya stalker gambar foooooooooooood kat sini..lokks so good..hye tuan blog =)
ReplyDeleteHai mummy to be :) selamat cuci mata.
DeleteIni baru orang Malaysia sebenar. Belacan pun dapat naik kapalterbang ! Seronok baca you are enjoying yourself di benua yang I belum pernah jejakkan kaki tu.....
ReplyDeleteBelacan beli sini aje doc, budu pon ade jual. HAHA :D tapi daun kunyit tak ade, tak menjadi lah rendang I nanti.
Delete